Tusenmila tjejklubben

“Även tusenmilafärd börjar med första steg” – kinesiskt ordspråk.

Vår fleråriga satsningen på personlig utveckling och kvinnors organisering som vi genomför med stöd från MUCF har en egen hemsida, välkommen att kika in!  www.tusenmila.proqvi.se

Kortfattat, har vi sedan 2013 utvecklat metoder för stöd av kvinnor på landsbygden, genom att satsa på deras egna idéer och utgå från deras egna förutsättningar. Första året jobbade vi mest med kartläggningen av aktörer som skulle kunnat erbjuda kvinnor olika sysselsättningar. Projektet utvecklades inom MUCF satsning Engagemangsguider och syftade på att öka samhällsengagemang och inkludering i föreningslivet. Detta första projektet hette Tusenmila tjejklubben.

Under andra året (2015-VT 2016) har vi jobbat med kvinnornas egna förslag och intressen, eftersom som det visade sig, motsvarar utbudet av aktiviteter och förutsättningar för dessa föga kvinnornas villkor och tillgänglighet. Projektet hette Tusenmila Talangskolan.

Under tredje året (2016- VT 2017) har vi lagt mycket fokus på hållbarhet a metoder som fritidsaktörer kan använda i deras arbete med kvinnor på landsbygden. Det innebär både experiment med organisationen, aktiviteter och kommunikationen, för att hitta den mest effektiva sätt att nå kvinnor och engagera dem i lokala frågor, samt för att kunna erbjuda kvinnorna det mest effektiva stöd för deras ambitioner och drömmar. Projektet heter Tusenmila tjejklubben 2.0 och i planer är att även genomföra den sista fas, 3.0 där vi sammanfattar och delar med oss av både organisations, aktivitets och kommunikationsmetoder.

 

2013-2014 Tusenmila tjejklubben

 

tusenmila i bildform

Projektet ett nätverk, och kvinnoföreningen ProqQvi är spindel i nätet för att, å ena sidan, fånga upp olika intressen hos målgruppen, och å andra sidan, tillhandahålla information om relevanta aktiviteter hos olika aktörer.

Viktiga delar i det hela är, å ena sidan, samarbetsorganisationer som har samlad information om aktivitetsutbudet, och å andra sidan, engagemangsguider – ambassadörer för aktiv livsstil och egenmakt. Tillsammans utgör vi ett nätverk för att sprida och utbyta information om både personers fritidsintressen (förfrågan) och matchande aktiviteter (erbjudande). Detta gör vi för att nå till dem tjejer och kvinnor som i dagsläget inte är med i några intresseorganisationer (t.ex. föreningar), och hjälpa dem att hitta rätt till en tilltalande sysselsättning. Om det inte redan finns en sådan insats (eller om inte vi lyckades att hitta den), hjälper vi till att anordna en aktivitet/arrangemang i linje med det uppvisade intresset.

 

 

 

 

 

 

 

Projektet i frågor och svar 

Vilka får vara med? Det låter som en klubb för barn…

– tjejer i alla åldrar är välkomna, fast det är möjligt att aktiviteterna kommer att vara mest vassade för ålder ca 16-46 då en viss del av självständighet och ansvar vid t.ex. resor förekommer.

Vad går projektet ut på?

– Vi samlar information om olika intressen hos tjejer och matchar dem mot aktiviteter (som vi känner till) som finns hos t.ex. föreningar.

Vad gör ni om det inte finns någon aktivitet som passar mig?

– Då ser vi om det finns en möjlighet att starta upp den.

Jag bor inte i Bjuvs kommun.

– Vi begränsar oss i vårt sök för aktiviteter inte till kommungränserna heller.

Vad ger det till mig att vara med?

– Du slipper söka information om vad man kan göra på sin fritid,

– Vi hjälper dig att hitta något att göra som passar just dig

– Du kan själv testa på att starta upp något och få hjälp runt omkring det: från samordning till marknadsföring.

– Du ska träffa folk som du annars inte skulle möta – det är trevligt , underhållande och bra för karriär.

– Du får sällskap för att prova på saker som du annars kanske inte skulle vågat själv.

Vad innebär det rent praktiskt för en tjej (kvinna) att vara med i projektet?

– Du lämnar någon kontaktinformation, helst gärna email, och får med jämna mellanrum meddelanden om olika aktiviteter . Du tar ställning själv om du vill eller ej vara med.

Och det är allt? Seriöst?

– Japp. Resten beror på hur mycket du själv vill att vara aktiv och besluta över din egen fritid.

Ja vill föreslå något själv. Får man? Hur gör man det?

– På två sätt. Antingen hör du av dig och vi bokar ett möte, pratar genom din idé och på vilket sätt man kan gå till väga, planerar och sedan skickar ut meddelande till andra tusenmilare; eller (som är också enklare) går du till www.meetup.com/eastgroup , registrerar dig med ditt email och sedan föreslår (“suggest a meetup”) ett evenemang, vilket kan vara allt från fika till utflykt.

International Association for Women and Youth